Stress

 

Bij de oorzaken van RSI wordt niet in eerste instantie aan stress gedacht. Toch blijkt dat stress een heel belangrijke speler in het geheel kan zijn.

De praktijk leert dat de factoren die kunnen leiden tot een burnout ook een belangrijke bijdrage kunnen leveren een het ontstaan van RSI.

   

positieve en negatieve stress

positieve

Stress is een hele menselijke reactie om op een bepaald moment beter te presteren dan normaal. Het kan zelfs een heel goed gevoel geven. Daar is niets mis mee.

negatieve

Wanneer er een teveel aan stress komt en/of deze langere tijd aanhoud vraagt dit erg veel van het lichaam en de geest.
Negatieve stress kan ontstaan door:

  • frustratie
  • irritatie
  • problemen op werk/privé
  • hoge werkdruk
  • lage werkdruk
  • negatieve emoties.

Stressmanagement

analyseer

Om de oorzaken van stress aan te kunnen pakken is een goede analyse van de stressoren van belang: welke situaties/personen veroorzaken stress, en welk gevolg hebben die op het lichaam.

vermijden

Vermijdt negatieve stress. Bekijk alles vanaf de positieve kant. Neem niet te veel hooi op uw vork. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het kan de kans op RSI sterk verkleinen en het leven meer plezier geven (is dat niet wat we allemaal willen?).
Indien u in uw werk langdurige stress ondervindt is het goed om dit te bespreken en te zoeken naar een oplossing. Dit is ook in het belang van het bedrijf.

De grote hoeveelheid e-mail die we heden te verwerken krijgen kan tot stress leiden: lees meer.

training

Om stress te verminderen kunt u ontstpanningsoefeningen doen.

   

RSI en Burnout

relatie

De psychische factoren die kunnen leiden tot RSI, spelen ook een grote rol bij het ontstaan van een burnout. U bent gewaarschuwd.
Voor meer informatie kunt u terecht op burnin.nl en burnout.nl.