Spraakherkenning: Gebruikerservaring met Dragon Naturally Speaking

Soms denk je dat rsi besmettelijk is. Ik ken al zes mensen met enige vorm van het probleem. Hannie van Osnabrugge is er één van. Dankzij spraaksoftware is zij sinds begin januari weer aan het werk. Zij is adviseur/trainer educatieve toepassingen nieuwe media bij Pyloon ('Experts in educatie') in Zaandam.

Gemiddeld werkte zij vier uur per dag met de PC. In maart 2000 kreeg zij pijn in schouders en nek, armen en polsen. Op dat moment had zij al advertenties voor spraaksoftware gezien die haar nieuwsgierig maakten. Zij is naar een demonstratie gegaan van het bedrijf Kompagne in Utrecht. Kompagne adviseerde Dragon NaturallySpeaking als beste pakket, het meest geschikt voor het maken van nieuwe teksten.

   
Goede begeleiding geeft goed resultaat

Hannie heeft een goede start gehad. Haar werkgever heeft via Kompagne niet alleen het pakket aangeschaft, maar ook ondersteuning. Hannie:

'Ik heb twee dagdelen thuis begeleiding gehad bij de installatie en om er mee te leren werken. Toen heb ik ook de belangrijkste tips en trucs geleerd. Het ging al snel behoorlijk goed en ik heb nooit de neiging gehad om mijn computer uit het raam te smijten. In principe kan ik er alles mee doen, ook commando's maar soms verlies ik even de discipline en grijp ik naar de muis (fout fout fout!!!).'

'Het gaat goed omdat ik het ook heel leuk vind en het mijn vak is om me te verdiepen in nieuwe dingen. Ik werk anders dan vroeger, minder improviserend. Ik denk langer na voordat ik begin in te voeren want corrigeren achteraf vraagt veel discipline. Ik denk zelfs dat ik met Naturally Speaking sneller werk, omdat ik geen typefouten meer maak die verbeterd moeten worden.
Wat ik soms een beetje irritant vind is dat ik niet even kan zuchten, gapen, hardop praten etc, want dat zie je meteen in je tekst . Wat mij heel erg meeviel (valt) is de herkenningsgraad van mijn gesproken taal en mijn vakjargon.
Alle kosten zijn door mijn werkgever vergoed. Voor het softwarepakket heeft Pyloon inclusief begeleiding van twee dagdelen ongeveer fl 2500 betaald.'

Dankzij spraaksoftware korter ziek thuis Na eerst enkele maanden thuis met het pakket gewerkt te hebben, was Hannie eind 2000 voldoende hersteld om weer volledig (vier dagen) aan het werk te gaan. Zij kan op kantoor ook met spraakherkenning werken.

'Door NaturallySpeaking heb ik een enorme impuls gekregen om weer aan werk te gaan! Ik kan absoluut eerder reïntegreren dankzij de spraaksoftware.'