Methode van werken

     

Werkdruk voorkomen

 

zeer belangrijke factor

Hoge werkdruk is een zeer belangrijke factor in het ontstaan van RSI. Het veroorzaakt stress, pauzes worden overgeslagen en het heeft vaak lange werktijden tot gevolg. Daarnaast worden ergonomische regels vaak aan de laars gelapt als het "snel, snel" moet.

 

moelijk

Werkdruk is in veel gevallen erg moeilijk om aan te pakken, omdat:

  • RSI is op sommige plekken nog helemaal niet bespreekbaar; laat staan het verminderen van de werkdruk.

  • Het vraagt verandering van de cultuur op de werkplek (onder collega's: "pauzes houden doe je maar in je eigen tijd").

  • Het vraagt een andere manier van managen van de workflow door de organisatie/leidinggevenden.

  • Potentiële RSI-patiënten zijn vaak gedreven types die graag flink veel werk verzetten en er eerder een tandje bijzetten dan pauze houden.

  • Soms brengt de aard van het werk een hoge werkdruk met zich mee. Dit mag niet te snel als excuus worden aangevoerd: op lange termijn verliest de onderneming zijn belangrijkste kapitaal: de medewerkers. Kijken naar een rigoureus en fundamenteel andere manier van werken is zeker aan te raden.
 

tips

  • Goed overleg met uw collega's en leidinggevenden is de beste manier om het probleem rechtstreeks aan te pakken.

  • Mocht dat niet mogelijk zijn probeer dan via de bedrijfsarts actie te ondernemen: bv dat er elk uur verplichtte pauzes komen en dat er niet op de werkplek gegeten mag worden.

  • Installeer (liefst officieel via de systeembeheerder en op elke werkplek) pauzeersoftware: de computer zegt dan dat je moet stoppen.
 

 

 

Duur computerarbeid beperken

 

5-6 uur

Vele uren intensief achter het beeldscherm werken is de basis voor een stevig RSI-probleem. Beperk deze uren tot 5 à 6 per dag, wissel computerarbeid af met andere taken en las frequent pauzes in.

 

 

 

Afwisseling van taken en houding

 

 

Het doorbreken van de statische spierspanning kan heel goed worden bereikt door het takenpakket uit te breiden met activiteiten waarbij geheel andere spieren worden gebruikt. Probeer zittend werken af te wisselen met iets waarbij u moet lopen of staan.

Het is niet altijd mogelijk om andere taken in te passen. Neem dan extra pauzes.

 

 

 

Pauzes en beweging

 

 

Zeker bij drukke werkzaamheden zijn we geneigd door te blijven werken. Zowel t.o.v. RSI als t.o.v. de werkprestaties is het echter beter om wel regelmatig te pauzeren.
 

frequentie

De middagpauze mag zeker niet ontbreken, en kan het beste worden aangewend om te ontspannen.

Een mini-pauze van 5 tot 10 minuten om het uur. Ga in deze pauzes even lopen en doe enkele oefenigen. Dit ontspant lichaam en geest, waardoor u daarna weer fris aan de slag kunt.

Een micro-pauze is noodzakelijk als er continu computerarbeid wordt verricht. Laat om de 30 seconden uw muis of toetsenbord voor wat het is en ontspan uw nek en rug, en laat de armen ontspannen hangen; of doe een enkele oefening.

 

discipline

Bij gedreven types is de discipline om regelmatig te pauzeren vaak ver te zoeken. Ter ondersteuning kan pauzeersoftware op de computer worden geïnstalleerd. Dit is een zeer probaat hulpmiddel.
 

ga weg en beweeg

Een middagpauze houden op de werkplek met een boterham in de ene hand en de andere toch af en toe op het toetsenbord (ook games spelen en privé internetten, zo weet minister Zalm, is computerarbeid) is geen pauzeren. Ga van de werkplek weg. Een flinke wandeling in de buitenlucht is aan te bevelen.
 

of sport

Alleen of - beter - collectief sporten in de middagpauze is even wennen, maar werkt erg positief: zowel de werkprestaties, de onderlinge verhoudingen, als RSI worden positief beïnvloed. Denk eens aan (bedrijfs-)zwemmen, fitness, steps, aerobics of tai-bo.
 

 

 

Andere arm gebruiken (?)

 

 

Dit kan een oplossing zijn om toch werkzaamheden te kunnen uitvoeren, maar kan op de lange termijn averechts werken. Het is alleen aan te bevelen voor diegene die niet uitgesproken rechts- of links handig zijn en nog geen klachten hebben. Afwisseling tussen rechts en links kan dan helpen.
 

let op!

Om met de "andere" arm ongebruikelijk (fijn mechanisch) werk te verrichten wordt de spierspanning verhoogt. Dit is nu juist één van de belangrijkste oorzaken van RSI! Zeker indien de ene arm problemen geeft is het beter om naar de oorzaken te zoeken dan de andere arm ook ten prooi te laten vallen!