Hulpmiddelen in het kantoor

Om RSI te voorkomen of toch te kunnen werken met (een beperkte vorm van) RSI kunnen hulpmiddelen worden gebruikt. Overgaan tot de aanschaf van technische hulpmiddelen is vaak snel te realiseren: ze kosten relatief weinig en zijn tastbaars op/aan/onder het bureau; meteen zichtbaar "resultaat"(?!).

pas op 1

Het inzetten van hulpmiddelen moet echter wel een onderdeel zijn van een totaal pakket aan maatregelen.
Het gebruik van diverse hulpmiddelen zonder een goede werkhouding en in een stressvolle omgeving kan het probleem alleen wat verschuiven.

pas op 2

Voor RSI-patiënten is het oppassen geblazen. Indien de oorzaken niet worden weggenomen kan een hulpmiddel er voor zorgen dat de klachten zich uitbreiden naar andere plaatsen!
   

Laptop-steun en -toetsenbord

  Uit onderzoek van TNS NIPO blijktdat 87 procent van de laptopgebruikers totaal niet op zijn of haar houding let, ongeveer de helft van alle gebruikers heeft last van pijn in de gewrichten of spieren tijdens het gebruik en 71 procent geeft aan dat hun zithouding niet verbeterd of verslechterd is door laptop-gebruik.
 
 

foutieve houding

correcte houding

 

De correcte houding kan worden verkregen door het gebruik van een

  • extern beeldscherm of een laptop-steun
  • extern toetsenbord met muis.

Er zijn meerdere varianten verkrijgbaar. Ook sets van steun en toetsenbord die in de laptoptas meegenomen kunnen worden.

 

Muizen en muisvervangers

De normale muis dwingt de hand, pols en arm in een onnatuurlijke houding. De hand moet vlak (duim op gelijke hoogte met pink) worden gehouden en de pols maakt een hoek naar boven i.p.v. recht te staan. Enkele muisvervangende invoerapparaten kunnen dit probleem gedeeltelijk voorkomen, waardoor de spierspanning afneemt.
 

 

Pen-tablet

 

wacomMet het pen- of tekentablet is de schrijfhouding voor de arm veel natuurlijker dan met het bedienen van een standaard muis. De praktijk leert dat beeldschermwerkers die een groot deel van hun tijd met de muis werken veel baat hebben bij het gebruik van een pen.

De pen is nauwkeurig te bedienen en daardoor ook geschikt voor DTP-ers en technisch tekenaars. Er zijn uitvoeringen waarbij veel functies aan de pen en aan het bijbehorende tablet (programmeerbare "functietoetsen") kunnen worden toegekend.

Indien u het nummerieke deel van uw toetsenbord niet gebruikt is het aan te bevelen een compact toetsenbord (zonder nummerieke deel) te gebruiken in combinatie met een het tablet.

   

Verticale handmuizen

  De verticale handgreep en de klikmogelijkheden bevorderen de natuurlijke werkhouding van de hand, pols en onderarm en beschermen de gebruiker tegen de onnatuurlijke werkhouding zoals bij de reguliere "platte" handmuis. Vermindert de spierspanning met 25 - 76% in vergelijking met een gewone "platte" muis. 1]
   

Voetenmuizen

 

De voetenmuis kan een deel van de armfunctie voor zijn rekening nemen. Zowel het bewegen van de cursor, als het klikken kan worden overgenomen.

   

Toetsenborden

 

Ergonomische toetsenborden zijn er in vele soorten en maten:

  • met verzonken toetsen;
  • in hoogte en hellingshoek verstelbaar;
  • in een hoek tussen rechter en linkerdeel te verstellen;
  • voor gebruik door één hand;
  • programmeerbare "numerieke" toetsenbordjes.

werking

Vrijwel alle hebben tot doel de armen een zo natuurlijk mogelijk houding aan te laten nemen en daarmee de spierspanning zo laag mogelijk te houden.

gebruik

Het is aan te bevelen om deskundige advies in te winnen (op de persoon afgestemd) alvorens tot de aanschaf van een ergonomisch toetsenbord over te gaan. Ook is het bij de betere leverancier mogelijk een bord op proef te krijgen.
Door de nieuwe manier van typen kunnen de klachten in het begin verergeren.

   

Pauzeersoftware

 

Pauzeersoftware legt u discipline op! De programma's waarschuwen u als het tijd is om te pauzeren.

lees meer en download

   

Spraakherkenning

  Een techniek die volop in ontwikkeling is: spraakherkenning. Met behulp van een microfoon of, beter, een "headset" spreekt u tegen uw computer: geeft commando's en dicteert teksten.

pakketten

Er zijn verschillende pakketten op de markt die in meer of mindere mate op een "officepakket" zijn afgestemd. Binnenkort publiceren we over verschillende pakketten de testresultaten.

pas op!

Velen zijn geneigd op een andere manier tegen de computer te spreken dan ze b.v. in een normaal gesprek zouden doen. Het is niet bekend of dit problemen voor uw spraak tot gevolg heeft. Het anders uitspreken en articuleren is niet nodig: de software leert uw stem herkennen. Spreek zo natuurlijk mogelijk tegen uw computer.
  Klik hier voor uitgebreide informatie.
   

Diversen

  Enkele ander hulpmiddelen die RSI kunnen helpen voorkomen.

Headsets

 

Het frequent vasthouden van de telefoon levert een statische belasting van de arm op. Erger nog is het vastklemmen van de hoorn tussen hoofd en schouder.
Indien u veel telefoneert kan een headset uitkomst bieden. Er zijn nu ook draadloze exemplaren op de markt, die het mogelijk maken rond te lopen (en dus veel te bewegen) terwijl u spreekt.

   

Armsteunen

 
Daar waar een stoel met armleuningen niet mogelijk is kan een armsteun aan het bureau uitkomst bieden. Een goede armsteun is in hoogte verstelbaar, ondersteunt de onderarm (aan de kant van de elleboog) en zwengt moeiteloos met de beweging van de arm mee.
   

Pijnstillende middelen

pijnstillers

Pijnstillers en spierverslappers. Deze hebben geen genezende werking, maar kunnen de klachten tijdelijk onderdrukken en daarmee extra spanning in de spieren als gevolg van stress door pijn doorbreken. Dit kan het genezingsproces bevorderen.
Wel schuilt er het gevaar voor verdere overbelasting ("há, het gaat weer wat beter dus we gaan weer flink aan de slag"). Houdt uzelf in acht!
 

PainGone pen

Pain®Gone pen. Penvormig apparaat dat met elektrische pulsen het lichaamseigen pijnblokkeringssysteem activeert. (bron: brochure Pain®Gone). Zie opmerking bij ook "pijnstillers".