Verklaringen

RSI uit zich in spier-, pees-, en zenuwklachten. Een combinatie van onderstaande mechanismen veroorzaakt de problemen.
   

Geringe doorbloeding van de spieren

 

Door een continu licht spierspanning doorbloeden de spieren slecht. De aanvoer van vers bloed (met voedingstoffen) en afvoer van afvalstoffen kan hierdoor tot maar liefst 25% worden teruggebracht.
Door verhoogde druk in de spier wrodt de bloedcirculatie belemmerd en hiermee de afvoer van afvalstoffen. Dit activeert de pijnsensoren in een spier, waardoor pijn ontstaat en de spierspanning verder stijg. Het gevolg is spiervermoeidheid en op den duur weefselschade: we zitten in een vicieuze cirkel.

   

Slechte verdeling van arbeid door spieren

 

De Cinderella hypothese (Assepoestersyndroom), gaat uit van langdurige lage spierbelasting zonder herstel, met als gevolg beschadiging. Bij lage spieractiviteit wordt de belasting niet gelijk over de spier verdeeld. De spiervezels van de kleinste motorische eenheden worden altijd als eerste aangesproken, daarna volgen de grotere eenheden. Bij lage spierbelasting worden deze kleine eenheden voortdurend, zonder hersteltijd, aangesproken.

   

Geen tijd voor herstel

 

Pezen en spieren die langdurig overmatig belast worden beschadigen. In periode van rust heeft het lichaam de kans om deze cellen weer te herstellen.

Door regelmatig te pauzeren krijgt het lichaam de kans om te herstellen.

   

Wrijving tussen weefsels

irritatie en ontsteking

Door langdurig hoog frequent repeterende bewegingen ontstaat er wrijving van pezen in peesschedes en over botstructuren, en druk op spier-, pees-, en zenuwstructuren.
Dit kan resulteren in beschadiging en ontsteking van spieren, pezen en zenuwen.
   

Rol van het centrale zenuwstelsel

cockpit

Het centrale zenuwstelsel functioneert als een soort cockpit; alle processen in het lichaam worden hier waargenomen en er wordt adequaat op gereageerd.

RSI

In het geval van langdurige pijn en schade ontstaat er in de hersenen een verkeerd 'beeld' van het betrokken gebied, in dit geval de schouder-, nek-, arm- en polsregio. De schade in het spier, zenuw en peesweefsel kan al lang hersteld zijn, terwijl in de hersenen dit gebied nog met pijn geassocieerd wordt. Er ontstaat een verstoorde verwerking van de pijnprikkels door het centrale zenuwstelsel.
 

 

Fysiologische veranderingen

  Langdurig lage belasting van de armen kan leiden tot fysiologische veranderingen. Denk hier bij aan littekenweefsel in de spieren, die in de volksmond knopen worden genoemd. Welke rol dit aanneemt in het ontstaat van pijn is nog onbekend.