Algemeen

Repetitive
Strain
Injury

RSI is een verzamelnaam voor diverse pijnklachten in nek, schouders, armen, polsen en handen en in uitzonderlijke gevallen in de benen. RSI wordt veroorzaakt door chronische overbelasting door repeterende bewegingen zoals klikken met de muis of het in snel tempo maken van aanslagen op een toetsenbord, waarbij geen of weinig variatie in de werkhouding mogelijk is.

RSI staat voor "Repetitive Strain Injury" en betekent letterlijk klachten door herhaalde beweging.
Naast RSI worden de volgende termen gehanteerd: "Complaints of Arm, Neck and/or Shoulder"(CANS), "Cummulative Trauma Disorders" (CTD), "Occupational Cervobrachial Disorders" (OCD), "Work Related Upper-Limb Disorders" (WRULD).

Tegenwoordig wordt er gesproken over RSI als syndroom; het is een aanduiding die als paraplu fungeert voor een groot aantal aandoeningen.

definitie gezondheidsraad

factoren

Naast repeterende bewegingen spelen ook werkdruk/psychische spanning, werktijden, werkplek en lichamelijke conditie een belangrijke rol bij de ontwikkeling van RSI.

ontwikkeling

RSI ontwikkelt zich geleidelijk. De stap van weinig klachten ("het valt wel mee"), naar ernstige klachten kan echter binnen enkele dagen of weken gezet worden. Kleine signalen van het lichaam moeten dan ook serieus worden genomen.

!

Handel eerder dan dat het strikt nodig lijkt: anders is het mogelijk te laat! De eigen gezondheid staat op de eerste plaats: dat is zowel voor u zelf, uw privé-omgeving, èn uw werkgever op de lange duur het beste.

klachten

Onder RSI klachten vallen: pijn, stijfheid, tintelingen, onhandigheid, coördinatieverlies, krachtsverlies, huidverkleuringen en temperatuurverschillen aan nek, bovenrug, schouder, boven- of onderarm, elleboog, pols of hand.
Niet zelden treden de klachten in meerdere regio's tegelijkertijd op.

Bij twee van de drie patienten is geen duidelijke diagnose te stellen omdat slechts enkele van bovengenoemde klachten aanwezig zijn.
 

velen hebben last

In Nederland heeft één op de vijf mensen klachten aan arm, nek en schouder.